
En kärlek till humliga öl ledde hembryggarna James Heffron och Adam Robertson att starta Verdant Brewing i idylliska Falmouth, Cornwall. 2015 tillkom tredje ägaren Richard White och de har sedan dess skapat humlestinna New England-inspirerade ales som blivit några av de mest omtyckta England har att erbjuda. Valda till både årets nykomlingar på RateBeer.com och Englandsetta på Untappd.com fick de 2017 sitt stora genombrott. Oberoende och nytänkande är nycklar till deras pale ales, ipor och dipor med saftiga och fruktigt aromatiska profiler som verkligen sticker ut i mängden.

Fans av brittiska 440-burkar jagar inte sällan utgåvor från Verdant Brewing – och mitt i julmarknadernas tider anländer äntligen fyra stycken till Sverige och Systembolaget. Snacka om julafton för älskare av ”juicy explosions”, alltså New England-saftiga ipor med stora, sprittande aromer.
Verdant har varit på många ölnördars läppar de senaste åren, även i Sverige. 2017 blev de årets bästa nykomlingar på RateBeer.com och klättrade även upp på första plats på Untappd.com:s bästalista över bryggerier i Storbritannien. Allt sedan dess har de parkerat i toppregionerna och varit headliner på några craft beer-festivaler runtom i England.
Kemin föll på plats
Verdant Brewing Co grundades 2014 av James Heffron och Adam Robertson, och av tredje medgrundaren Richard White 2015. Det ligger i ett av Englands naturskönaste kustområden, Cornwall, i sydvästra ånden. Falmouth är en supercharmig fiske- och semesterort, dit alla tre flyttat senare i livet och där kemin föll på plats för ett bryggeri.
De förenades genom korpfotboll, intresset för moderna öl och en lust att få jobba tillsammans. Men Heffrons möte med sin nya zeeländska fru Hagit fick också stor betydelse. De startade en falafelrestaurang tillsammans och, framför allt, på en resa till Hagit’s hemtrakter 2010 blev James craft beer-frälst.
– Minnet som fastnade var en dags tur på den södra ön där jag drack öl humlade med Nelson Sauvin, och sedan åkte genom Nelson Sauvin-odlingar med bergen i bakgrunden. Det var en mördande häftig känsla, berättar Heffron för The Brewers Journal i oktober 2020.
– Så självklart... jag kom hem och började brygga för fullt på köksspisen.
Fyra rariteter kommer hit
Nästan bara burkar som trejdats av de ivrigaste samlarna eller har beställts via dyr, utländsk craft beer-shopping on-line har nått Sverige fram till november 2020. En del har åkt till Danmark och Tyskland för att köpa i specialbutiker och på samlarevents.
Riktiga dyrgripar har offrats av fansen för att få tag i Verdants högtflygande IPA-kreationer, men nu har de första begränsade partierna importerats av Cask Sweden till Sverige för premiär i Systembolagets beställningssortiment – och ett litet antal krogar. En handfull sorter både på burk och fat har nått oss via Nordsjön i höst.
Hos Systembolaget kan man från 18/11 beställa iporna Even Sharks Need Water och Neal Gets Things Done, liksom diporna Allen och When The Void Shouts Back At You. Alla fyra är en kronologisk historia i Verdant’s specialnisch att brygga aromatiska, fruktiga och mjuka New England-recept. Från det första exemplet hösten 2016 till det senaste, hösten 2020.
Några bryggarhemligheter
Head brewer Heffron & Co har skapat ett specialbyggt bryggverk som klarar att åstadkomma en enorm humlemättnad utan att samtidigt få en skenande beska. I stället blir den snarare mild.
En annan av Verdants bryggarhemligheter är mängden krausen-skum som deras karakteristiska husjäst tillverkar på toppen av utjäsningen och hur de gör för att bevara aromerna från jästestrarna. Jästprofilen har tagits fram med US-05 ale-jäst och i många öl med tillsatt Lallemand New England-jäst.
Dessutom har de en annorlunda metod för att centrifugera humlad vört, som annars sägs ta bort smaker ur storbryggeriernas processöl. De lyckas tvärtom framhäva humlearomer i sin Alfa Laval-centrifug.
Hela Verdantgänget har en förkärlek till några av de välkända craft beer-humlesorterna från USA såsom Mosaic, Citra, Chinook och Columbus, men inte minst till nya zeeländska favorithumlen Nelson Sauvin. Den sistnämnda är något av fröet till hela bryggeriverksamheten.
– När jag andas in doften av ett Nelson-öl, under det andetaget uppstår en hel värld av olika aromer. Aromerna tar aldrig slut, bara fortsätter komma, säger James Heffron.
Design och expansion
Precis som hos de andra ledande 2010-talsbryggerierna i Storbritannien har Verdant utmärkande förpackningsdesign. Pendlande mellan 60-talspsykedelia och fotografisk konst presenterar de bland annat serien Cornish Creatives med lokala stjärnor såsom Nick Radford, Jamie Medlin och Sonia Hensler. Burkarna har varit med i utställningar och kommit in på till exempel Caña Magazine’s topplista.
Utöver de tre grundarna sysselsätter Verdant idag 11 personer på hel- eller deltid. Man har gått från bryggeriet i containern 2014 till två utbyggnader med en sammanlagd kapacitet på lagoma 50 hektoliters bryggverk. På att göra-listan står att öppna ett nytt tap room, som blivit något försenat av pandemin. Tillsvidare fnns inte minst den gemytliga fisk- och skaldjursrestaurangen med Verdants öl på både fat och burk,
2020 passerades hundrastrecket för antal olika öl och fascinerande nog håller Verdant fortfarande ett snittbetyg på över 4 på untappd.com, trots det stora antalet betyg. Även om IPA-varianter i New England-stil är dominerande finns en och annan US West Coast-IPA på repertoaren, liksom humlig lager och även mörkare öl.
– Sedan 2016 har det bokstavligen gått som hund i lina. Men hunden Verdant har alltid rusat iväg med oss. Namnet och ölen lever sina egna liv och det hänger på oss att inte tappa taget om den skenande besten, sa James och Adam med ett nöjt leende till Tim Sheahan på The Brewers Journal häromveckan.
Vilket för in oss på Verdant Brewing’s framgångsrecept och ordleken på temat: ”The Importance of Being Non-Aligned.”
CaskSweden.se-red