Piteåbryggeriet This Is How till hela landet

Norrbottens klarast lysande craft beer-stjärna är unga This Is How Brewery. Beläget i ett bussgarage i Piteå har ölchefen Gustaf Ahlin och vänner på kort tid lyckats skapa ett urval av heta sorter för 2020-talet med rena och distinkta smaker. How To Tear Down This Wall Berliner Weisse är ett smakfullt exempel som 2019 blivit ett genombrottsöl. Den 1 juni lanseras det i Systembolagets fasta sortiment
Från Potsdamer Plats till Piteå – Cask Sweden pratar med Gustaf Ahlin om This Is How To Tear Down This Wall Raspberry
Den stramt syrliga veteölsstilen Berliner Weisse sträcker sig historiskt möjligtvis så långt bak som till 1500-talet och under 1800-talet var det den mest populära ölstilen i Berlin. Sedan dog den mer eller mindre ut tills 2000-talets hantverksbryggerier plockade upp stilen.
Den 1:a Juni släpper This Is How, ett av Piteås yngsta bryggerier, sin hallonversion av stilen i det fasta sortimentet på Systembolaget. Vi ringde upp Gustaf Ahlin på bryggerier för att ställa lite frågor.

Cask Sweden - Grattis till fasta lanseringen på Systembolaget!
Gustaf Ahlin - Tack! Ja det är fantastiskt kul.
CS - Vad har du för förhållning till Berliner Weisse och när upptäckte du stilen första gången?
GA - Oj vilken fråga! Det har väl kommit fram en hel del jag har testat när jag jobbade på Bishops Arms förr i tiden. Har alltid tyckt om surt och syrligt och när jag ville prova att brygga det själv så blev det den här vägen utan att blanda in bakterier.
CS - Har du någon Berliner Weisse du håller som stilmässig måttstock?
GA- Om man tittar på andra som finns tillgängliga på Systembolaget så tycker jag att Stone’s White Ghost Berliner Weisse är en ren, fin och modern Berliner. Jag är även svag för Dugges Mango Mango Mango.
CS - Finns det något med stilen du tycker är lite extra svårt att få till?
GA - Det knepiga med en Berliner Weisse är att väga av syran mot frukten. Den ska kännas fräsch och härlig men jag vill ha en ärlig och tydlig smak av bäret utan att det blir en godisshot.
CS - Har du några tips på mat som funkar extra bra med This Is How To Tear Down This Wall Raspberry?
GA - Vår hallonberliner kan passa i många olika steg vid matbordet. Prova den som fördrink med tilltugg, eller till en spicy wok där syran passar in extremt bra. Men min toppkombination är chokladmousse toppad med salta jordnötter!
CS - Kan du beskriva bryggprocessen lite kort?
GA - Vår Berliner Weisse bryggs på Pilsnermalt och Vetemalt. Den syras naturligt till ett pH på 3,3 med malt under 48 timmar innan vi kokar vörten, kyler den och startar jäsningen. Först när ölet har jäst klart så tillsätts Hallon i mängder.
This is How to Tear Down This Wall Raspberry Berliner Weisse är bryggd till 4,5% alkoholhalt. Den släpps 1 juni i Systembolagets fasta sortiment med artikelnummer 1620. Förpackningen är 33 cl-flaska och kostar 19:80 kr.
Läs mer om How To Tear Down This Wall >>>
Förpackning: