Vår utsände besökte BrewDog OverWorks master class på En Öl & Whisky Mässa i Göteborg: En av helgens givna provningar att närvara på var helt klart BrewDogs nya surölsprojekt OverWorks. Beläget i en helt nybyggd och fristående byggnad bredvid huvudbryggeriet i Ellon, Aberdeen så är ambitionsnivån oerhört hög. “We are on a quest to re-define wild and sour beers, forever”. Ett motto helt i BrewDogs anda. Vi hör BrewDogs Jonathan Reid berätta och provar fem av deras nylanserade öl.
När man hör Jonathan Reid prata om BrewDogs senaste ambitiösa surölsprojekt OverWorks så förstår man att det är något som ligger BrewDog varmt om hjärtat och att arbetslaget är oerhört stolta över sina öl. Och med all rätt! Projektet är ett av de mest ambitiösa och påkostade inom surölsgenren och för att få den ledning projektet kräver så anställde man Richard Kilcullen från renommerade North Carolina-bryggeriet Wicked Weed.
– Projektet och nivån på investering är overklig! Jag jobbade för en av de största surölsproducenterna i Amerika och det tog oss fem och ett halvt år att komma till den här nivån. / Richard Kilcullen
Vörten bryggs i huvudbryggeriet och pumpas sedan under marken till det nya surölsbryggeriet. Bryggeriet är sedan utrustat med allt från stora träfat, så kallade foeders, franska ekfat och ett “coolship” för att kunna starta spontanjäsning enligt belgisk tradition.
För fruktölen används hela frukter från frukt- och grönsaksproducenten Natoora. Man har även skapat en egen husblend, “Cher Ami”, av brettanomyces och lactobacillus, ungefär som en surdegskultur, som man kan tillsätta till de olika ölen lite efter vilken karaktär man vill ha på ölet.
Fem öl var med på provningen:
- Funk Punk, 5,5% – En brettad version av deras klassiska Punk IPA. Fin kontrast mellan maltbas, fruktig humle och funkig brettanomycesjäst. Dock inget suröl.
- Gooseberry Fool, 6% – Ett klart bronsfärgat suröl som jäst med krusbär och fläder. Friskt och stramt syrligt med tydliga drag av krusbär med fat, brett och vingummin.
- Cosmic Crush Tropical, 6% – Disigt gult fruktigt suröl som jäst med mango, ananas, guava och papaya och sedan lagrats på italienska ex-Borolo foeders. Härlig doft av tropik och brett och fin skarp syra i smaken.
- Aplomb Bomb, 5,8% – Grumligt ljust suröl som jäst med en massa plommon. Fruktkompott med drag av plommon, aprikos och äpplen med brett
- Electric Blue, 7,2% – Bronsfärgat klart suröl som jäst med blåbär och lavendel. Doft som domineras av lavendel och brett och mjukt syrlig smak med blåbär, citrus och mörka bär med brett, trä och lite yoghurt.
Ölen är imponerande rena och komplexa med en härlig genomgående ton av brettanomyces och “funk”. Wicked Weeds influens känns igen, men med en känsla att dom redan är på väg att gå sin egen väg. Entusiasmen från BrewDog över projektet är upplyftande och det är lätt att dras med. BrewDogs OverWorks kan mycket väl komma att bli ett av de mest spännande och ambitiösa nutida projekten inom craft beer.