Port Askaig-Whisky, Skottland

front-logo
Port Askaig är whiskysamlaren, konnässören, auktoriteten och tillika grundaren av The Whisky Exchange Sukhinder Singhs projekt på ön Islay. Namnet kommer av en av öns två färjehamnar. Port Askaig har med hela sitt utbud som given ambition att återspegla den whisky som gjort ön känd över världen. Den särskilda kombination av torvrökstoner och fruktig rondör som antingen attraherar eller repellerar. Islaywhisky lämnar ingen oberörd och Port Askaig är inget undantag. Med expertmässigt utvalda fat är whiskyn utvecklad för att ge kännare och aficionados vad de förväntar sig av en typisk Islay och samtidigt tilltala den mindre vane vid tjär- och röktoner. Alla destillerier på ön har sin egen distinkta stil och från dem har Port Askaig valt vad de tycker är whisky med det mest balanserade uttrycket. Varken det mest extrema men inte heller det mildaste. En essens och idealbild av Islay som helhet. Företaget startades 2009. Allt görs i begränsad mängd och även om varje buteljering varierar litet i stil är det uttalade målet att kompromisslöst uppnå konsekvent hög kvalitet och typisk stil över tid. Whiskyn buteljeras oftast kring dryga 45 procent, kylfiltreras inte och färgas inte heller. Med vårdandet av tradition och historia i beaktande är man ändå inte rädd för utveckling och anser att även en bra grej alltid kan göras bättre, vilket även är vad de strävar efter. Ett tänk som utöver expertis och erfarenhet kommer se till att Port Askaig med respekt kommer att nämnas i samma andetag som de mer kända etablerade på ön. Finns världens bästa whisky? Ja, men det är du som bestämmer vilken det är.


16yo_unboxed-redigerad

Port Askaig 16 YO

Art. nummer: 84319
Pris inkl. moms: 929 sek
Storlek: 700 ml
Sortiment: Beställningssortiment
Alkoholhalt: 45.8 %

Smakbeskrivning: Stor, kraftfull doft och smak med ö-typisk rökighet, toner av honung, grillkol, liten karamellig gräddkolaton och avrundande fruktighet.

Serveringstips: Ostron, hamburgare med vällagrad Cheddarost

Övrigt: Lagringen har skett på en blandning av sherry- och bourbonfat


19yo_unboxed-redigerad

Port Askaig 19 YO

Art. nummer: 86503
Pris inkl. moms: 1249 sek
Storlek: 700 ml
Sortiment: Beställningssortiment
Alkoholhalt: 50.4 %

Smakbeskrivning: Stor, intensiv, mycket nyanserad doft med rökighet påminnande om såväl slocknad brasa, tjära, tågvirke och flinta-sten med kompletterande toner av kryddor, bitter apelsin, snäckskal och blommor. Smaken är mycket fyllig och koncentrerad med omedelbar tjärig rökighet som lämnar plats åt nyanserade toner av snäckskal, kryddor, citrusskal och blommor.

Serveringstips: En bra bok eller film, även perfekt i pluntan under en höstpromenad

Övrigt: Lagringen har skett på en blandning av sherry- och bourbonfat