Oslo Håndverksdestilleri-Gin, Bitter, Norge

logga

 

 

 

 

 

 

 

 


marka-bitter

Norwegian Marka Bitter First Edition

Art. nummer: 86770
Pris inkl. moms: 279 sek
Storlek: 500 ml
Varukategori: Sprit
Smaktyp: Bitter, Digestif
Sortiment: Beställningssortiment

Råvaror: Neutral sprit av norsk potatis. Smaksättning: honung, pors, rönnbär, ljungblomma, röllika, malört, enbär, rabarberrot, kalmusrot, maskrosrot, älggräs, johannesört, gentiana, kamomillblomma, fläder, nypon, kvanne

Alkoholhalt: 35 %

Smakbeskrivning: Doft och smak öppnar med lätt blommigt aromatiska toner för att sedan utvecklas och kompletteras av mer robusta, jordnära, bittra smaker. Smaken är torrare än doften antyder och sötman från den tillsatta honungen är knappt förnimbar och hjälper endast till att lyfta fram övriga nyanser och runda av den tydliga bitterheten.

Serveringstips: Digestif, drinkingrediens, tillsammans med en bit handkarvad rökt renstek eller fårfiol vid kusten eller på en bergsknalle för en transcendental upplevelse. Marka är en naturprodukt så viss fällning kan bildas.

Övrigt: Bitterhet och alkohol har alltid varit förknippade. Bitters har historiskt använts i läkekonsten och växter och örter har alltid tillskrivits olika krafter. Idag används bitters ofta som digestif för matsmältningen. Vetenskapliga bevis för att det fungerar kanske inte finns men placebo ska inte underskattas. Den skandinaviska traditionen med bitters är inte den mest utvecklade. Vi är mer akvavitorienterade, även om vi kryddar vårt brännvin själva med johannesört och malört. Så vad ”bitterbejakare” saknat är något som knyter an till skandinavisk kultur och våra kulturväxter. En eterisk essens som låter vårt limbiska system förflytta oss till något mer ursprungligt och förmedlar en idealbild av dofter och smaker vi har omkring oss. Spritromantik är destruktivt hittepå, sen får rockare och trubadurer säga vad de vill. Alkohols förmåga att utvinna och konservera smaker går dock inte att förneka. Natur destillerad, komprimerad och presenterad förädlad. Skulle kunna vara Oslo Håndverksdestilleris credo. Marka, som självklart associerar till skog och mark, är hantverksmässigt framställd av handskördade örter och växter sprungna ur vår natur. Alla örter lakas ur i sprit var för sig. Därefter knyts smakerna ihop av litet honung och några månaders ekfatslagring. Resultatet är lättare, mer nyanserat och sofistikerat än det tunga, svartbruna man ofta förknippar med bitters.  ”Crafted with love” ”Blended with pride”. Love och Pride, vad kan vara fel med det.


vidda-gin-beskuren

Vidda Tørr Gin

Art. nummer: 76518
Pris inkl. moms: 399 sek
Storlek: 700 ml
Varukategori: Gin
Smaktyp: Torr Gin
Sortiment: Beställningssortiment

Råvaror: Neutral sprit av norsk potatis. Smaksättning: enbär, älggräs, ljung, kamomillblomma, fläder, blåbär, kalmusrot, röllika, ängssyra, tallskott, kvanne, jordreva

Alkoholhalt: 43 %

Smakbeskrivning: Mycket nyanserad och mångfacetterad doft med liten aromatisk blommighet som succesivt låter enbärs-tonerna växa fram. Initialt aningen söt smak med liten parfymerad ton som snabbt övergår i torrhet och låter enbärskaraktären ackompanjeras av litet kryddig beska och inslag av örter. Mycket typisk men kryddsättning med skandinavisk anknytning snarare än tropiskt influerad.

Serveringstips: Ren, utan is med tonic vid sidan av. Med tonic garnerad med rosa grapefrukt, Dry Martini, utan oliv med vridet citronskal.

Övrigt: Ginvärlden blir mer och mer polariserad. En falang anser att gin alltid ska blandas ut för att kryddningen accentueras och kommer bäst till sin rätt i cocktails och drinkar. De som inte håller med hävdar att modern, hantverksmässigt framställd gin är tillräckligt komplex och nyanserad att njutas på samma sätt som cognac och single malt. Vi väljer inte sida utan lutar mer åt en medelväg. Det handlar inte om velighet. Tvärtom vill vi inte begränsa oss och välja bort. Vidda är utan tvekan nyansrik nog att i lugn och ro njutas som ”sipping spirit”. Samtidigt vet vi genom empiriska studier att den har förmåga att få cocktails att lysa med en ny twist. Smaken är, som den ska vara, enbärsdominerad och inspirerad av brittisk torr gin men i övrigt är kryddsättningen unikt skandinavisk. Vidda är norska för bergsplatå och inspirationen till smaken kommer från de växter och skogen där tillhandahåller. Oslo Håndverksdestilleri rekommenderar att Vidda njuts med bra tonic och garnityr av rosa grapefrukt. Bra så.

Vi kan emellertid inte låta bli att föreslå Dry Martini i synnerhet inte om man föredrar sin martini åt det örtigare, fruktigare hållet och uppskattar den avrundad. Men minns Dorothy Parker’s klokskap

“I like to have a martini, Two at the very most. After three I’m under the table, after four I’m under my host.”