Michter’s-Whisky, USA

logo

Kentucky är för utomstående mest känt för kyckling serverad ur papphink av en gubbe i för stor hatt och The Louisville Slugger. Men viktigare än fastfood och baseball-slagträn är att i delstaten framställs en tredjedel av all amerikansk Whiskey och Bourbon. Ett flertal av de största har högkvarter här och här finns fler bourbon-fat än invånare. Vid sidan av de stora aktörerna har alltid funnits kvalitetsproducenter med småskalig produktion. Kvalitetsmarkören och inneordet är ”Small Batch”. Enkelt uttryckt destillerar man ett kok i taget i kopparpannor. Vanligast är det mer industriella att destillera i ett konstant flöde (continuos still). Effektivt men resultatet är neutral bas-sprit utan särskild karaktär. Small batch har aldrig försvunnit. Däremot har det varit ur mode. Men med växande kvalitetsmedvetenhet är intresset bland dem med dragning åt potent distinkta smaker åter hetare än sommarsolen över Bluegrass.

Tänjer man på begreppen har Michter’s anor tillbaks till 1753. Då hette destilleriet Shenk’s, låg i Pennsylvania och whiskeyn sägs ha favoriserats av George Washington. Några ägar- och namnbyten, och en förbudstid, senare fick destilleriet sitt nuvarande namn på 1950-talet. En ägare slog påhittigt ihop namnen på sönerna Michael och Peter. Dessvärre var kvalitet inte nog. Som hela whiskeyindustrin led Michter’s under åttiotalet av nedgång och gick i graven.

Men kvalitet är seglivad. Några som vägrade glömma och bestämde sig för att göra något var Joseph Magliocco och Richard Newman. Under nittiotalet återupplivade de märket. Bägge hade beundrat Michter’s och sörjt försvinnandet. Magliocco kände till Michter’s från yngre dagars härjningar och sedan han för att finansiera juridikstudier jobbat som bartender. Newman i sin tur hade efter tjänstgöring i marinkåren gjort karriär i whiskeyindustrin. För National Distillers ansvarade han för Old Grand-Dad, Old Taylor och Old Crow. Om ansvaret innefattade något ”New” är höljt i dunkel. Därefter var han ordförande och CEO för Austin Nichols som gör Wild Turkey.

Marknads- och styrelseerfarenheter och god smak räcker långt men inte hela vägen. Man måste kunna hantverket. Därför var det naturligt att flytta till Kentucky för tillgång till de mest erfarna människorna och bästa råvarorna. Här uppfördes ett nytt destilleri i Shively. Med målet att göra bästa möjliga whiskey finns inga genvägar och bara grundligt kunnande är gott nog. Med tre destillatörer med tillsammans nära hundra års erfarenhet av hela tillverkningsprocessen- från sädesfält till tunnbinderi och hur faten bäst används har Michter’s expertis i överflöd. Hur faten hanteras och behandlas och whiskyn lagras är helt avgörande för kvalitet och särprägel. Så mycket som 60-70 procent av whiskeys karaktär kommer av fatlagringen. Master Distiller, Willie ”Dr. No” Pratt, har mer än fyrtio års yrkesvana och är specialist på fathantering och lagring. Smeknamnet har han fått av Michter’s säljare för sin hårdnackade vägran att buteljera innan han anser whiskeyn på topp även om det innebär att den säljs äldre än vad som anges. Utöver det insisterar han på att whiskeyn ska lagras i värmeväxlade lagerlokaler. Värmeväxling, när lagringstemperaturen skiftar med korta intervall, gör att ekfatens porer expanderar och krymper snabbt och låter whiskeyn ta åt sig mer smak. Nackdelen är att avdunstningen ökar och ”Änglarnas andel” blir större. Fördelen är en smakrikare dryck vilket gör det värt det.


sour-mashMichter’s US 1* Original Sour Mash Whiskey

Art. nummer:  86964
Pris inkl. moms: 649 sek
Storlek: 700 ml
Varukategori: Whisky, Övrig
Sortiment: Beställningssortiment
Alkoholhalt: 43 %

Smakbeskrivning: Stor, öppen smak med direkt kryddighet, påminnande om kanel, liten generös sötma och toner av mandel, karamell och brynt smör.

Serveringstips: Ren, möjligen med en isbit eller som cocktailingrediens, mycket god till kladdkaka, den djärve kan testa till en bit vällagrad cheddarost

Övrigt: ”Sour Mash” innebär att man startar mäskens jäsning med hjälp av rester från tidigare mäsk som inte jästs ut helt, ungefär som vid surdegs-bakning. Processen ger inte någon syrlighet i smaken även om man kan tro det utifrån namnet men ofta får whiskyn något djupare litet sötare smak. Michter’s variant lagras, precis som bourbon på nya kolade fat av amerikansk vit-ek, men skiljer sig genom valet av andelarna korn, råg och majs som används till mäsken.


straight-ryeMichter’s US 1* Rye

Art. nummer: 86470
Pris inkl. moms: 649 sek
Storlek: 700 ml
Varukategori: Whisky, Rye
Sortiment: Beställningssortiment
Alkoholhalt: 42.4 %

Smakbeskrivning: Fyllig, något kryddig med toner av citrus, cederträ, smörkola och svartpeppar bakom rökig fatkaraktär

Serveringstips: Ren, möjligen med en isbit eller som cocktailingrediens

Övrigt: Historiskt sett var Rye-whiskey ursprungligen vanligast i nordöstra USA och i synnerhet Pennsylvania och Maryland förknippades med den. Förbudstiden 1920-33 gjorde att Rye till stora delar försvann och endast ett fåtal producenter fortsatte tillverkningen. Sedan 60-talet tillverkas nästan all Rye i Kentucky. Rye ligger Michter’s extra varmt om hjärtat eftersom de med en smula frikostig tolkning har anor från Pennsylvania. De gör sin Rye ”Single Barrel”, när varje enskilt fat buteljeras för sig, något bara noggranna och kunniga vågar eftersom det inte lämnar utrymme för misstag. Det absolut vanligaste är att man blandar whiskyn från olika fat för att få så jämn kvalitet som möjligt. Reglerna för tillverkning av Straight Rye är desamma som för Bourbon. De måste lagras under minst två år på nya fat av kolad amerikansk vit-ek. Andelen av huvudråvaran till mäsken, majs för Borurbon råg för Rye, måste ligga mellan 51-80 %. Jämför man de bägge kan man generellt säga att Rye ofta upplevs som litet pepprigare och robustare i stilen. Sedan 90-talet har intresset för Rye långsamt men säkert vuxit. Främsta anledningen till det är generell kvalitetsökning där mer hantverks-inriktade destillerier gått i främsta ledet. Att klassiska cocktails som Whiskey Sour, Manhattan och Old Fashioned, med Rye i originalrecepten, har en renässans gör inte saken sämre.


us1-american-whiskeyMichters US 1* American Whiskey

Art. nummer: 86132
Pris inkl. moms: 649 sek
Storlek: 700 ml
Varukategori: Whisky, Övrig
Sortiment: Beställningssortiment
Alkoholhalt: 41.7 %

Smakbeskrivning: Öppen doft med tydliga toner av smörkola, vanilj med aningen karamell och inslag av torkade frukter och kryddighet påminnande om mjuk pepparkaka.

Serveringstips: Crême brulée, chokladtryfflar, kärleksmums

Övrigt: Unblended Small Batch Whiskey gjord i begränsad mängd. Anledningen att den här kallas American Whiskey och inte Bourbon är fatlagringen. Bourbon måste lagras i nya ekfat för att få kallas det. Det här är Michter’s egna variant som lagrats på fat tidigare använda för Bourbon vilket ger unik karaktär påminnande om Bourbon men mer avrundad och mjukare. Unblended refererar till att den för bibehållen smakrikedom och komplexitet aldrig blandas med neutral sprit.


bourbonMichter’s US 1* Bourbon

Art. nummer:  86732
Pris inkl. moms: 649 sek
Storlek: 700 ml
Varukategori: Whisky, Bourbon
Sortiment: Beställningssortiment
Alkoholhalt: 45.7 %

Smakbeskrivning: Tät smak med tydlig ton av karamell, vanilj och rök som nyanseras av liten fruktighet och kryddighet påminnande om kardemumma och kryddnejlika.

Serveringstips: Ren, möjligen med en isbit eller som drinkingrediens, som tilltugg passar grillade baconlindade ostron eller musslor mycket bra

Övrigt: ”Small Batch”, begränsad kvantitet. I Straight Bourbon är majs det dominerande spannmålet som måste ingå till mellan 51-80 %. För att få kallas Bourbon måste whiskeyn lagras minimum två år på fat av amerikansk vit-ek som kolats med öppen eld. För Michter’s är smak viktigare än tid och det är därför inte ovanligt att de fatlagrar en längre tid, ofta ingår sprit lagrad mer än åtta år. För de bekanta med skotsk single malt kanske lagringstiden inte ter sig särskilt imponerande. Men, det är betydligt varmare i Kentucky än Skottland och ekfaten är alltid nya så smakerna extraheras snabbare och är mer koncentrerade så ”mognadsprocessen” påskyndas. Dessutom använder sig Michter’s av ett värmeväxlingssystem med snabbt skiftande temperaturer vilket ytterligare bidrar till att maximera smakerna. Normalt görs blandningen av whiskies från maximalt två dussin fat. Detta är ett fåtal i sammanhanget och ställer höga krav på kvaliteten från varje fat då det inte finns utrymme att ”blanda bort” mindre bra fat. Michter’s ställer självfallet höga krav på sina fat från början och torkar dem mellan 18-36 månader men trä är ju ett levande material så individuella skillnader uppstår.