Isle of Arran – Whisky, Skottland

Arran-Logo-BrownArran är ett av Skottlands yngre destillerier grundat 1995 på ön med samma namn. Ön, känd som Skottland i miniatyr på grund av sin skiftande natur och av samma anledning ett populärt turistmål. Som inte whisky vore nog. Destilleriet har en jordnära, blygsam attityd och säger att kvaliteten på whiskyn bygger på främst två hörnpelare, kvaliteten på kornet och vattnet. Man åtnjuter ett mycket rent vatten som på sin väg från bergstopparna till sjön Loch na Davies långsamt silas genom granit och mjukas upp av torv. Till detta kommer talangen och kunskapen att kombinera dem och lagringen.

En av Arrans specialiteter är olika så kallade fat-finishes. Normalt lagrar man dem under omkring åtta år på den vanliga blandningen av bourbon- och sherryfat. Efter det avslutas lagringen under upp till ett år på fat av en stor mängd varianter, framförallt olika vinsorter men även sprit. Något som Arrans eleganta whisky visat sig vara mycket lämpad för. Master Distiller James MacTaggart håller faten under uppsikt och är den som avgör när balansen mellan finish-tonen och grund-malten är optimal.

Arran är orökt men man gör även en rökt variant kallat Machrie Moor vars första utgåva lanserades 2010. Som ett av få destillerier gör man dessutom sin egna blended whisky, Robert Burns blend som hyllning till skotska nationalskalden och Arran Lochranza, döpt efter byn där man är belägen. 

 En allmän tumregel man ibland får av whiskyfolk är att, för att finna whiskyns sanna själ, hålla den kvar i munnen lika många sekunder som år den lagrats. Något som särskilt gäller whisky som Arran, elegantare mer byggd på myllrande nyanser än kraft. Dessutom är det bästa sättet att få fram eventuell särskild finish-karaktär.

Även om Arrans historia inte är imponerande lång, ännu, har man redan hunnit bygga upp en bred bas stammisar, särskilt skådespelaren Ewan McGregor och Chelseas ägare Roman Abramovich kan nämnas. Dessutom har drottning Elisabeth lagt beslag på fat åt prinsarna William och Harry.


10yoArran 10 YO 46%

Art. nummer: 72039

Pris inkl. moms: 479 sek

Storlek: 700 ml

Smaktyp: Ingen rökighet

Sortiment: Beställningssortiment

Region: Islands, Highland

Alkoholhalt: 46 %

Smakbeskrivning: Nyanserad doft med toner av citrus, äpple, honung och vaniljlik fatkaraktär. Relativt lätt, nyanserad smak med aningen honungslik sötma som ackompanjeras av liten kryddighet och toner av torkade frukter och toffee.

Serveringstips: Avec, digestif, lagrade hårdostar äppelpaj med vaniljsås

Övrigt: Tioåringen har Arrans kännetecknande, typiska citrustoner och unika fräschör som får litet vaniljlik ton från bourbonfat och aningen kryddighet påminnande om kanel från sherryfat.

 


14 yoArran 14 YO 46%

Art. nummer: 85885

Pris inkl. moms: 589 sek

Storlek: 700 ml

Varukategori: Whisky, Malt

Smaktyp: Ingen rökighet

Sortiment: Beställningssortiment

Region: Islands, Highland

Råvaror: Kornmalt

Alkoholhalt: 46 %

Smakbeskrivning: Omedelbar, mycket komplex, relativt finstämd doft med vaniljlik fatkaraktär och gräddad smördeg (wienerbröd helt enkelt) i förgrunden med kryddor och torkade frukter i bakgrunden. Lång smak med relativt tydlig ton av kolade ekfat, aningen vaniljlik sötma, liten kryddighet och eftersmak med inslag av honung, apelsinskal och päron.

Serveringstips: Avec, digestif, kryddig engelsk fruktkaka, blodpudding med stekta äppelklyftor, eller valnötsförstärkt kärleksmums

Övrigt: Arran 14 YO har lagrats på förstagångs-fat (First Fill) tidigare använda för bourbon och sherry.

 


18yoArran 18 YO 46%

Art. nummer: 85562

Pris inkl. moms: 879 sek

Storlek: 700 ml

Smaktyp: Ingen rökighet

Sortiment: Beställningssortiment

Region: Islands, Highland

Alkoholhalt: 46 %

Smakbeskrivning: I grunden Arrans typiska, mångfacetterade fruktiga elegans men här med rika toppnoter av brioche, mörk choklad, rostade mandlar, karamelliserad citrus och rostade ekfat. Smaken är extremt lång där doftintrycken kommer igen och kompletteras av lätta intryck av gräddkola, torkade frukter och torra kryddor som ingefära, nejlika, kanel och kardemumma.

Serveringstips: Avec, meditation, med eller utan gott sällskap

Övrigt: Arran 18 YO var från början en specialtappning släppt 2016 för att fira destilleriets 21-årsdag. Numera ingår den i deras kärn-utbud och lagras på de bästa, särskilt utvalda sherry- och bourbonfaten man har tillgång till.


amaroneArran Amarone Finish 50%

Art. nummer: 84308

Pris inkl. moms: 569 sek

Storlek: 700 ml

Smaktyp: Ingen rökighet

Sortiment: Beställningssortiment

Region: Islands, Highland

Alkoholhalt: 50 %

Smakbeskrivning: Nyanserad doft med toner av körsbär, mörk choklad, rostade mandlar toppat med torkade frukter och honung. Lång, medelfyllig, harmonisk smak med inslag av choklad, nötter, torkade frukter och toffee.

Serveringstips: Avec, digestif, lagrade hårdostar, lättrökta isterband med skånsk potatis, sockrade rostade mandlar

Övrigt: En av Arrans specialiteter är olika så kallade fat-finishes. Normalt lagrar man dem under omkring åtta år på den vanliga blandningen av bourbon- och/eller sherryfat. Efter det avslutas lagringen under upp till ett år på fat av en stor mängd varianter, framförallt olika vinsorter men även sprit. Något som Arrans eleganta whisky visat sig vara mycket lämpad för. Master Distiller James MacTaggart håller faten under uppsikt och är den som avgör när balansen mellan finish-tonen och grund-malten är optimal. Amarone Cask har slutlagrats på fat tidigare använda för lagring av amaroneviner, en vintyp som görs av halvtorkade druvor och är mycket smakrik.


sauternes

Arran Sauternes Finish 50%

Art. nummer: 85872

Pris inkl. moms: 579 sek

Storlek: 700 ml

Smaktyp: Ingen rökighet

Sortiment: Beställningssortiment

Region: Islands, Highland

Alkoholhalt: 50 %

Smakbeskrivning: Finstämd, mycket nyanserad doft med liten kryddighet och toner av vanilj, torkade frukter och honung toppad med inslag av rostade fat. Mycket nyanserad smak med aningen honungslik sötma, liten blommighet och inslag av tropiska frukter nyanserade av vaniljlika toner av rostade fat.

Serveringstips: Avec, djärv kontrast till Sachertårta, en smakbomb till halstrad pilgrimsmussla med knapriga chips av Serranoskinka och förvånande bra till lagrade hårdostar

Övrigt: En av Arrans specialiteter är olika så kallade fat-finishes. Normalt lagrar man dem under omkring åtta år på den vanliga blandningen av bourbon- och/eller sherryfat. Efter det avslutas lagringen under upp till ett år på fat av en stor mängd varianter, framförallt olika vinsorter men även sprit. Något som Arrans eleganta whisky visat sig vara mycket lämpad för. Master Distiller James MacTaggart håller faten under uppsikt och är den som avgör när balansen mellan finish-tonen och grund-malten är optimal. Sauternes Cask har slutlagrats på fat tidigare använda för sauternesvin av hög kvalitet.


portwine-cask

Arran Port Finish 50%

Art. nummer: 85872

Pris inkl. moms: 579 sek

Storlek: 700 ml

Smaktyp: Ingen rökighet

Sortiment: Beställningssortiment

Region: Islands, Highland

Alkoholhalt: 50 %

Smakbeskrivning: Nyanserad doft med toner av vanilj, torkad frukt och nötter toppad av toffee och honung. Lång smak där doftintrycken kommer igen och kompletteras av liten kryddighet, ton av chokladdoppade körsbär och apelsinskal.

Serveringstips: Avec, djärv kontrast till Sachertårta, en smakbomb till halstrad pilgrimsmussla med knapriga chips av Serranoskinka och förvånande bra till lagrade hårdostar

Övrigt: En av Arrans specialiteter är olika så kallade fat-finishes. Normalt lagrar man dem under omkring åtta år på den vanliga blandningen av bourbon- och/eller sherryfat. Efter det avslutas lagringen under upp till ett år på fat av en stor mängd varianter, framförallt olika vinsorter men även sprit. Något som Arrans eleganta whisky visat sig vara mycket lämpad för. Master Distiller James MacTaggart håller faten under uppsikt och är den som avgör när balansen mellan finish-tonen och grund-malten är optimal. Port Cask har slutlagrats på fat tidigare använda för olika typer av portvin.


Lochranza ReserveArran Lochranza Reserve 43%

Art. nummer: 84005

Pris inkl. moms: 399 sek

Storlek: 700 ml

Smaktyp: Ingen rökighet

Sortiment: Beställningssortiment

Region: Islands, Highland

Alkoholhalt: 43 %

Smakbeskrivning: Diskret men nyanserad doft med balans mellan lätta vaniljtoner och fruktinslag med ett uns kontrasterande inslag av havstång och musselskal. Harmonisk (doftintrycken kommer igen) med litet vanilj- och honungssött anslag med smakfördjupande toner av kolade ekfat och kryddor.

Serveringstips: Perfekt när man vill ha en fullödig smakupplevelse men inte känner för något alltför intellektuellt krävande. Ostron, mellanlagrade hårdostar- gärna med sälta, ”Deep Fried Mars-bars”

Övrigt: Lochranza Reserve, döpt efter orten där destilleriet ligger. Gjord med avsikten att särskilt lyfta fram Arrans kännetecknande delikata fruktighet. Därför är Lochranza även utan åldersangivelse. Istället väljer Master Distiller, James MacTaggart, när whiskyn har den raffinerade elegans och lätthet som eftersträvas och är färdig att buteljeras.