Zatec – Öl, Tjeckien

zatec-logoStaden Žatec ligger i nordvästra Tjeckien mellan Prag och gränsen till Tyskland. Staden är sedan tidigt tusental känd för sina humleodlingar och föga förvånande har man bryggt öl ungefär lika länge. Humlesorten man blivit känd för världen över är ingen överraskning om man känner till att stadens namn på tyska är Saaz.

Bryggeriet byggdes 1801 inom Slottet Žatecs väggar och där ligger det än idag. Kommunisttiden drabbade bryggeriet, precis som traktens jordbruk, hårt. Det var brist på råvaror, inga investeringar gjordes och ända fram till år 2000 gick ölen knappt att få tag på ens lokalt. Sedan 2001 ägs bryggeriet av Rolf Munding som genom stora investeringar återupplivat verksamheten. Men pengar är inte allt. Man måste ha folk som använder dem på rätt sätt också. Žatec har Tomas Lejsek en av tjeckiens mest innovativa bryggmästare. Han är mannen med planen och den som fört samman bra råvaror med traditionella bryggarmetoder och ny teknologi.

Olikt andra ledande tjeckiska bryggerier använder sig Žatec av traditionella öppna jäskar som bättre bevarar ölens smak. Lagringen av ölen sker i horisontella tankar som låter en del av maltsockret vara kvar och bidra till komplexare och rikare smak. Lagringen sker under fyrtiofem dagar i svala, underjordiska källare med perfekt klimat.

Žatec arbetar efter filosofin ”Skräp in, skräp ut” och är följaktligen noga med råvarorna. De använder sig enbart av lokalt vatten, humle från egna odlingar och malt från historiska regionen Morava, i ölsammanhang mer känt som Mähren. Humlen tillsätts i tre steg under bryggningen, även här skiljer man sig från många andra producenter som nöjer sig med att tillsätta humle endast under slutfasen. Inte heller tillsätts någon kolsyra, den bildas helt naturligt under jäsningsprocessen. Noggrannheten och råvarornas kvalitet ger ett aromrikt öl med balans mellan maltighet, humlebeska och fruktighet.

Pivovar Žatec framställer sex olika öl varav vi på Cask valt en. Varför bara en? Helt ärligt råder ingen brist på god tjeckisk öl så för oss var det viktigt att hitta något unikt på riktigt. Den utvalda har två uppenbara fördelar. Inte nog med att den är ekologiskt certifierad. Något som är viktigt för våra samveten och helrätt. Den är dessutom klassificerad som Glutenfri och det finns inte många. Möjligheten att kunna ge de stackars intoleranta en kvalitetsprodukt kunde vi inte motstå. Att anledningarna även är bra USP’ar sticker vi inte under stol med.    

 


Zatec Gluten Free Lager OrganicZatec Gluten Free Lager 4,5% EKO

Pris 18,90 kr
Artikelnr. 1550
Storlek 330 ml

Smakbeskrivning: Maltig doft med liten kryddig ton, inslag av ljust bröd, knäck och citrus.

Serveringstips: Toast Skagen utan toast, ceviche, svensk husmanskost, chipsådipp

Övrigt: Ekologisk. Glutenfri. Hur öl görs glutenfri finns utförligt beskrivet på Livsmedelsverkets och Systembolagets hemsidor. I korthet handlar det om jäsningsprocessen och jästiden. Under jäsningen bryter enzymer i jästsvamparna delvis ned glutenproteinerna i mindre fragment som kroppen kan hantera. Inget öl är helt glutenfritt men får kallas det om glutenhalten inte överstiger 20 mg per liter.