Stillwater – Öl, USA

 

Stillwater_Banner_logo_2014Lika bra att få det sagt direkt. Stillwater är inte ett bryggeri eller en ölproducent. Det är ett konstprojekt. Ett slags variant av performancekonst som delvis bara existerar för stunden där du tolkar den, ger den betydelse och mening på ditt personliga sätt.

Vi på Cask ser det som en blinkning till Marcel Duchamp som tillskrivits 1900-talets viktigaste konstverk. Fountain. Urinoaren som helt enkelt lades på ”rygg” och förmedlade budskapet ”Det är betraktaren som själv skapar sitt konstverk”. Vi är helt säkra på att Stillwater Artisanals grundare, Brian Strumke, delar vår syn på det som ett exempel på att humor, allvar, banalitet och djup går hand i hand med nytänkande genialitet. Professionalism är inte lekfullhetens motsats.

Konsumtionsvara som konst och konsthantverk kan ses som en samhällskommentar. Du är bara värdefull som konsument och existerar inte om du inte finns på bild. Samtidigt finns inga bättre sätt än att genom ögon och smak öppna upp sina sinnen och komma i kontakt med både gamla och framtida minnen. Att doft och smak har direktkontakt med din hjärnas limbiska system och därigenom dina minnen och känslor är neurologiska fakta. Kombinerat med synen kan det här ge en mer komplex och betydelsefull upplevelse än något så banalt som en måltid, ett glas vin eller öl i förstone kan verka. Brian Strumke har hajat det här och i ett annat liv jobbade han med ljud- även det ett högeffektivt sätt att snabbt nå känslocentra.

Han är tidigare internationellt välrenommerad Techno-DJ och musikproducent. När han ville bredda sitt konstnärskap började han i liten skala brygga öl på sin bakgård hemma i Baltimore 2004. Vid tävlingar för hembryggare väckte hans öl uppmärksamhet och inte minst förundran för sitt nytänk kring hur öl ska smaka och han började snabbt vinna medaljer i de mer esoteriska, fria tävlingsklasserna. Nytänkandet kring användandet av vildjäst, kryddor, frukter, örter och blandningarna av malt- och humlesorter var så oortodoxt att domare och tyckare inte riktigt visste hur de skulle ställa sig till ölen. Att den var bra och något helt nytt var de dock helt överens om. Efter fem år av testande och experimenterande kom han överens med New York-baserade företaget Twelve Percent Imports för att få hjälp med produktion och distribution världen över. På den vägen är det.

Stillwater Artisanal har inget eget bryggeri, istället reser Brian Strumke världen över och gör ölen hos bryggare han respekterar. Antingen efter eget huvud eller som samarbeten. Precis som DJ’s och musiker som spelar in i olika studios, solo eller med gästartister. 2015 skapade Brian exempelvis femtio öl i tolv länder. Stillwater har aldrig sett egenvärdet i att få in så många IBU’s eller så hög alkoholhalt som möjligt i ölen. Allt handlar om balans, harmoni och en komplex helhetsupplevelse.

Då Stillwater är ett konstkoncept är det visuella uttrycket viktigt så burk- och flaskdesign är genomtänkt i detalj för att bilda en helhet. Och, om han kunnat, hade Brian förmodligen stämt förpackningarna i harmoniserande tonarter. Runt sig har Brian samlat ett konst- och designkollektiv av vänner och likafrisinnade. Vi på Cask väljer att överdra konstliknelserna och ser paralleller till Andy Warhols ”The Factory” i arbetssätt och attityd. För ihop intressanta och kreativa personligheter under ett högt tak och skruva upp volymen så kommer intressanta resultat.

Infallen är många och uppfinningsrikedomen stor men i huvudsak kan man för närvarande skönja två visuella huvudspår. Ett tatueringsinspirerat viktorianskt-gotiskt och ett diametralt annorlunda OP-art inspirerat geometriskt. Inom ölstilarna går inte samma teman att uppfatta. Där handlar konsten om att med fogfritt sammanförda beståndsdelar skapa ett verk där summan är större än de enskilda delarna.


b-stillwaterclassique12oz6PK-2Stillwater Classique Postmodern Beer 4,5% CAN

Art. nummer: 89308
Pris inkl. moms: 27:90 sek (burk, 1 kr pant tillkommer)
Storlek: 355 ml
Varukategori: Öl, Ale brittisk-amerikansk stil
Smaktyp: American Pale Ale (APA)
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Kornmalt (pilsnermalt), ris, majs. Humle: olika amerikanska sorter
Alkoholhalt: 4,5 %

Smakbeskrivning: Relativt diskret men nyanserad doft med tydlig men inte påtaglig citruslik, lätt gräsig ton och toner av kryddor som tallbarr eller rosmarin. Ganska lätt, frisk smak med kex-lik maltighet, liten jästighet och relativt tydlig humlekaraktär som ger bra, smygande efterbeska.

Serveringstips: Svensk husmanskost, smörrebröd, musslor med vitlök och chili. Inte en öl att överanalysera och meditera med snarare läskande en varm dag.

Övrigt: Stillwaters omstrukturering av amerikansk industriell lager kan bland hantverksölspuritaner ses med skepsis. För dem kan kanske användandet av ris och majs tyckas väl avvikande. Men, om något kan sägas vara typiskt Stillwater är det just att strunta i vad som för dagen anses PK och använda sig av sin artistiska, konstnärliga frihet. Ett välsmakande slutresultat är underordnat trender. Stillwater är bryggaren Brian Strumkes konstkoncept. Utgår man från att han anser postmodernism vara en reaktion på modernism och ser industriellt framställd lageröl som sådan i dess mest urvattnade form är det här utveckling genom återgång. Sett med amerikanska ögon är Classique en återblick till vad lagerölen en gång var. Mer tydligt humlearomatiskt och beskt, rent och friskt men närmre mark och bondgård än sterila laboratorium. Stillwater –”Your Grandfather’s new beer”


Why can't ibuStillwater Why Can’t IBU 5,7 %

Pris 33,90 kr
Storlek 330 ml
Artikelnr. 11712
Tillfälligt sortiment

 

 


Autum amber saisonStillwater Autumnal Amber Saison 7,2%

Pris 36,90 kr
Storlek 330 ml
Artikelnr. 11269
Tillfälligt sortiment

 

 


BrianOLARJaded