Kinn – Öl, Norge

 

kinn_1Kinn bryggeri startades 2009 av hembryggaren och ölentusiasten Espen Lothe på natursköna Florö utanför norska västkusten. Espen producerar främst öl i belgisk- och engelsk stil då det är ölstilar som han alltid beundrat. Ölen är bryggt på naturliga råvaror och har en alldeles särskild integritet som följer av en viss isolering i storslagen natur vid höga fjäll och en andlöst vacker skärgård.

All produktion sker på bryggeriet på Florö och all öl jäser i öppna jäskar. Ingen av ölen är pastöriserad eller filtrerad då båda processerna förstör de naturliga smakerna i ölen, enligt Espen. Kinn-ölen finns både på 750 ml-flaska och på 30 litersfat.

Nyligen så har Espen investerat i nya tankar och en ny flasklinje som möjliggör en maxproduktion på 1 000 000 liter och buteljering av ölen på 33 cl-flaskor. Det innebär att han är redo att lansera Kinn-ölen i Sverige och Finland.

Parollen är att ”vi gör det på det gamla sättet” med ett porträtt av Ivar Aasen som motiv på ölflaskorna. För de som inte är förtrogna med Ivar Aasen så har han betytt mycket för norsk historia och språkutveckling. Ivar Aasen står nämligen bakom dialektinsamlandet i Norge i sin tid. Hans patriotiska syfte var att klara språket undan danskan och skapa ett norskt nationellt språk baserat på norska dialekter. Idag har därför Norge två språk, bokmål och nynorska.


VestkystKinn Vestkyst IPA 7%

Pris 59,90 kr
Artikelnr. 89080
Storlek 750 ml
Beställningssortimentet

 


Rosa Kinn

Kinn Rosa 4,7%

Pris 59,90 kr
Artikelnr. 89649
Storlek 750 ml
Beställningssortimentet

 


Ivar Aasen Barley Wine

Kinn Ivar Aasen Barley Wine 10,5%

Pris 69,90 kr
Artikelnr. 11687
Storlek 750 ml
Tillfälligt sortiment