Garage Project – Öl, Nya Zeeland

loggaGarage Project ligger i Aro i Wellington och drivs av bröderna Pete och Ian Gillespie och Jos Ruffel. Pete Gillespie är bryggmästare. Bryggeriet är inrymt i en lokal, tidigare använd av kvinnliga racerföraren Sybil Lupp som Jaguar-verkstad och garage. De flyttade in 2011 och startade bryggningen i mycket liten skala, deras första bryggeriverk rymde 50 liter. Successivt har produktionen ökat och större bryggeriverk köpts in. Då lokalerna var i risigt skick och nedgångna var ”projektet” från början att överhuvudtaget få igång produktionen. Idag, när de har hela produktionsapparaten igång och dessutom en egen pub är projektet mer esoteriskt. Nu handlar det om att inte stagnera kreativt utan fortsätta komma på nya smakliga sätt att koppla ihop humle, malt och vatten. Ett till synes enkelt recept men lika fantastiskt föränderligt som musik. Chili, ingefära, rabarber, vanilj, jasmin, iris-rot. Inte mycket är Garage Project främmande att smaksätta och brygga med. Vid första anblicken kan deras produktion verka spretig men för dem handlar det om att inte lägga band på fantasin och inte erkänna några ramar för vad som går att göra. De flesta idéer kommer ur deras egna huvuden men de är inte främmande för att ta in intryck utifrån, så samarbeten förekommer. Inte heller är de främmande för att rikta sig till olika målgrupper exempelvis tar man fram en särskild öl för årliga Burger Wellington Challenge och man har även tagit fram en öl till Kungliga nyzeeländska baletten.


Kiwi Hop Mixed Can Packmixpack

Art. nummer: 1675
Pris inkl. moms:95,60 (aluminiumburk, 4 kr pant tillkommer)
Storlek: 4 burkar à 330 ml
Smaktyp: Pale ale brittisk- amerikansk stil
Sortiment: Tillfälligt sortiment
Alkoholhalt: 6,2 %

hakituriHakituri Pilsner 5,4%

Smakbeskrivning: Något diskret men nyanserad doft med inslag av kex, rosa grapefrukt och finstämda toner av gräs och tropiska frukter. Relativt lätt, något brödig, krispigt torr smak med tydlig men inte dominerande beska och harmoniserande fruktighet. Ej helt klar färg.

Hapei DazeHâpi Daze Pacific pale ale 4,6%

Smakbeskrivning: Mycket aromatisk, diskret uttrycksfull doft där toner av krusbär, tropisk frukt, kiwi och tallbarr ingår i buketten. Den bekant med viner av druvsorten Sauvignon blanc känner igen doftnyanserna, med toner av grapefrukt, citrus, tropisk frukt, tallbarr, enbär och honung. Potent smak med tydlig beska, mycket aromatiska humletoner, litet karamellig maltkaraktär och återkommande toner av grape, mango och citrus.

hops-on-pointe-beskurenHops on Pointe Pilsner 6,7%

Smakbeskrivning: Mycket aromatisk doft med tydlig ton av krusbär, liten ton av surdeg och inslag av grön vindruva, omogen melon, grapefrukt och tallbarr. Medelfyllig smak med liten syrlighet, återkommande ton av surdeg, liten vin-lik fruktighet och bra beska.

perniciousweedrwPernicious Weed Garage Project 8%

Smakbeskrivning: Stor, uttrycksfull doft med utpräglade toner av grapefrukt, citrus, tropisk frukt, tallbarr, enbär och honung. Potent smak med tydlig beska, mycket aromatiska humletoner, litet karamellig maltkaraktär och återkommande toner av grape, mango och citrus.

 


Hapei DazeGarage Project Hapi Daze 4,6%

Art. nummer: 884798
Pris inkl. moms: 31,90 kr (aluminiumburk, 1 kr pant tillkommer)
Storlek: 330 ml
Smaktyp: Pale ale brittisk- amerikansk stil
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, Humle: Motueka, Wai-iti, Riwaka, Nelson Sauvin
Alkoholhalt: 4.6 %
Smakbeskrivning: Mycket aromatisk, diskret uttrycksfull doft där toner av krusbär, tropisk frukt, kiwi och tallbarr ingår i buketten. Den bekant med viner av druvsorten Sauvignon blanc känner igen doftnyanserna, med toner av grapefrukt, citrus, tropisk frukt, tallbarr, enbär och honung. Potent smak med tydlig beska, mycket aromatiska humletoner, litet karamellig maltkaraktär och återkommande toner av grape, mango och citrus.
Serveringstips: Smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna med asiatiskt stuk

Övrigt: Hâpi Daze kan kanske tyckas låta lätt göteborgskt ordvitsigt. Men ingalunda sålunda. Namnet har inte ett dugg att göra med eventuella glädjerus eller särskilt glada dagar. Hâpi är maori för humle och daze beskriver den lilla disiga dimmighet ölen kan uppvisa. Att ord sedan kan användas i flera betydelser är uttryck för verbal kreativitet och strävan efter nyanserad kommunikation.

Det är möjligen litet tidigt att tala om en typiskt nyzeeländsk ale-stil men vi sticker ut hakan och hävdar att Garage Project är något spännande på spåren (och för all del Nya Zealand som helhet). Nyzeeländska humlesorter har länge haft sin givna plats i hantverksölsvärlden, särskilt populär för sina aromatiska kvaliteter. På öarna började brittiska och tyska nybyggare odla humle redan för dryga hundratalet år sedan. Särskilt kring staden Nelson där mark- och klimatförhållanden var idealiska. Förutsättningarna för odling är så bra att konstgödsling och andra fixåtrix inte har varit nödvändiga och huvuddelen av odlingarna sköts ekologiskt. Att ö-riket även ligger halvvägs åt h-vete har också varit en fördel i sammanhanget då de alltid varit i stort sett varit fria från invaderande skadedjur och sjukdomar och kunnat koncentrera sig på att odla fram karaktär och arom. Att odla för att få motståndskraftiga, härdiga sorter har haft underordnad betydelse. Det odlas alfasyrarika bittra sorter som Pacific Gem och Dr Rudi. Men, det är användandet av de mer uttalat aromatiska, karaktärsfulla, opulent doftande sorterna som, bland andra, Hâpi Daze är gjord av som gör att man så smått börjar tala om kiwi-stil och Pacific Ale.


garage_project_smoke_and_mirrors__30378-1437023337-500-440Smoke & Mirrors Smoked Brown Ale

Art. nummer: 88700
Pris inkl. moms: 87.90 sek
Storlek: 650 ml
Smaktyp: Brown Ale
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, Humle
Alkoholhalt: 6.3 %

Smakbeskrivning: Mycket nyansrik doft med relativt tydlig ton av karamell och inslag av kex med små övertoner av rök. Fyllig, tät smak med tydlig karaktär av malt, liten söt karamell-ton och humlebeska nog att ge fräschör

Serveringstips: Smakrik husmanskost, gärna rökt mat och smakrika lagrade hårdostar

Övrigt: En fingerfärdig balansakt mellan karamelliga malt-toner och undanglidande rökighet. Först gjord för matfestivalen Wellington On A Plate med tanken att vara just magisk till mat. Malten är lätt rökt med björk-trä, inte mer än att röken ger doft och smak något gåtfullt i bakgrunden och lyfter fram maltigheten. I och med att malten är lättrökt skulle är det svårt att kalla Smoke & Mirrors en helt traditionell Bock men den har den mörkare färgen, alkoholhalten och är korrekt mer styrd av malt än humle. Beskan från humlen är mer där för att balansera sötman och alkoholen och ge ett slutresultat.


Tournesol Spiced Saison Garage Project

Art. nummer: 89054
Pris inkl. moms: 84.90 sek
Storlek: 650 ml
Smaktyp: Saison
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Pilsner- och rågmalt, Humle, Saison-jäst (kryddad med koriander, vitpeppar och citrus)
Alkoholhalt: 6.5 %
Smakbeskrivning: Mycket aromatisk doft med aningen pepprig kryddighet, liten ton av surdeg (saison-jäst) och fruktiga toner av äpple, päron och citrus. Frisk, lätt syrlig smak med inslag liten kryddig, parfymerad ton påminnande om koriander och apelsin med bakomliggande humletoner liknande grankåda.
Serveringstips: Smakrika rätter av fisk och skaldjur, gärna sallader med vinägrett och heta rätter med sydamerikanskt eller asiatisk inspiration.

Övrigt: Det vore långt ifrån otänkbart att Garage Project hade kryddat ölen med tournesol (franska för solros) men det har de inte gjort. Tanken är istället att buteljera ett komplement till känslan av den perfekta sommardagen. Läskande och fräscht men med litet udd för spänningens skull. Skönhet behöver något som sticker ut för att bli minnesvärd, något som ruckar litet på perfektionen. Och hur det än är med den saken är det ändå som Kinky Friedman sade- ”Beauty is in the eye of the beer holder”.


touchwood_final_1024x1024Touch Wood Honey Triple with Elderberry juice

Art. nummer: 80414
Pris inkl. moms: 139.90 sek
Storlek: 650 ml
Smaktyp: Trippel
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Korn- och vetemalt, Humle, Smaksatt med fläderblom och honung
Alkoholhalt: 9 %
Smakbeskrivning: Mycket aromatisk doft med tydlig ton av fläderblom och honung, äpple och torkade frukter, liten ton av surdeg och örter. Mycket fyllig, mjuk, relativt söt smak med alkoholvärme, ton av torkade frukter och torra- bittra kryddor och medelstor beska kännbar framför allt i eftersmaken.
Serveringstips: Smakrika rätter av husmanskostkaraktär, gärna med rotsaker eller som aperitif
Övrigt: Touch Wood är Garage Project’s tolkning av belgisk trippel. Bryggd med fläderblommor och honung för att ge en känsla av grönskande vår. För att lyckas få rätt balans mellan belgiska jästtoner, sötma, blommighet och humlebeska krävs litet tur. Därav ”Touch Wood” (ta i trä), namnet har sålunda inget att göra med eventuell fatlagring.


Sauvin NouveauGarage Project Sauvin Nouveau Grape 8,5%

Pris 109,90 kr
Storlek 650 ml
Privatimport