BrewDog Brewery – Öl, Skottland


BrewDog Brewery grundades 2007 av två unga skotska entusiaster som tröttnat på likriktat stordriftsutbud och bestämde sig för att göra öl de själva ville dricka. Turligt för dem var de inte ensamma om att vara uttråkade. Genomslaget för ölen de bryggde var snabbt, delvis för deras kaxiga, respektlösa attityd och diverse marknadsföringshyss men mest för kvaliteten. Om de inte levererat enligt sitt motto ”Craft Beer For The People” hade historien knappast blivit mer än en kortlivad parentes. Öldrickare är ju inte mer lättlurade än andra, bara mer attraherade av bitterhet.

I vårt sortiment:


BrewDog Punk IPA Post Modern Classic

Art. nummer: 1515
Storlek: 330 ml flaska/burk
Smaktyp: IPA (India Pale Ale)
Sortiment: Systembolaget
Råvaror: Kornmalt. Humle: Chinook, Ahtanum, Amarillo, Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin
Alkoholhalt: 5.6%

Smakbeskrivning
Humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av aprikos, apelsinmarmelad, ljust bröd, tallbarr och grapefrukt.

Serveringstips
Pulled Pork, grillat lamm- eller nötkött, varmrökt sik med örtmajonnäs, glänser till burgare med bacon och rökt skotsk cheddarost- pommes är valfritt men livet är tråkigare utan

Övrigt
Punk IPA är ett av unga hantverksöl-pionjärerna BrewDogs verkliga flaggskepp, de kallar det en postmodern klassiker som tydligt står för deras motto ”Craft Beer For The People”. Punk kallar de sig då de med bakdelssparkarattityd inte erkänner normer eller bryr sig om ”etablissemanget”. Öls beska mäts i ”International Bitterness Units” (IBU’s), Punk har 35/100

Hämta produktblad

 


BrewDog Indie Pale Ale

Art. nummer: 83027
Storlek: 330 ml, Burk
Varukategori: Öl, Ale Brittisk-Amerikansk Stil, American Pale Ale (APA)
Smaktyp: American Pale Ale (APA)
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt (Cara, Munich, Pale, Vete), Humle (Cascade, Columbus, Simcoe), Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 4,2%

Smakbeskrivning
Kristallklar och gyllene med ett vitt skum. Karamell och småkakor tillsammans med en lätt fruktighet med drag av päron och banan samt lite gräs. Lätt kropp och torrt avslut med en försiktig beska på 30 IBU.

Serveringstips
Sällskapsdryck, Husmanskost

Övrigt
Ett crossoveröl för den lite mer oerfarne öldrickaren som vill ha något lite mer smakrikt utöver sin lite mer hemtrygga lageröl. Lättdrucket och avskalat för att passa alla tillfällen.

Hämta produktblad

 


BrewDog Nanny State Alcohol Free Hoppy Ale

Art. nummer: 1947
Storlek: 330 ml, Flaska
Varukategori: Alkoholfritt, Öl, Tydlig Beska
Smaktyp: Humligt Ale
Sortiment: Fasta Sortimentet
Råvaror: Malt (Munich, Cara, Crystal, Amber, Dark Crystal, Chocolate, Vete, Råg), Humle (Amarillo, Simcoe, Centennial, Cascade, Ahtanum, Columbus), jäst, Vatten
Alkoholhalt: 0,5%

Smakbeskrivning
Klart mahognyfärgat öl med stort poröst grånat skum. Humlekryddig doft med knäckebröd, malört, sav och tallbargsolja samt lite grapefruktskal och aprikos. Smaken är snustorr och örtigt bitter med malört, tallbarr, knäckebröd och grapefruktskal. Lätt kropp. Lång bitter eftersmak med barr och malört. 45 IBU.

Serveringstips
Pasta med svamp, Kryddig ruccolasallad med ost och bacon, Smörrebröd

Övrigt
Nanny State var BrewDogs svar på mediastormen runt deras 18,2% starka imperial stout Tokyo*. Med denna öl ville dom visa att alkoholstyrka inte är ett mål i sig och att kraftfull smak även kan komma i en i stort sett alkoholfri kostym.

Hämta produktblad

 


BrewDog Dead Pony Club Session Pale Ale

Art. nummer: 11913
Storlek: 330 ml, Burk
Varukategori: Öl, Ale Brittisk-Amerikansk Stil, Session IPA
Smaktyp: Session IPA
Sortiment: Fasta sortimentet
Råvaror: Malt (Extra Pale, Cara, Crystal), Humle (Simcoe, Citra, Mosaic), Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 3,8%

Smakbeskrivning
Lätt disigt och med en djup honungsaktig bärnstensfärg. Maltig och kryddigt humlig doft med drag av rostad karamell, grapefrukt, torkad papaya, litchi och lakrits. Smaken har maltiga inslag av karamell och knäckebröd med frukter som grapefrukt, röda äpplen och passionsfrukt. Medelhög beska på 40 IBU i avslutet med barr och örter i eftersmaken. Medelstor till lätt kropp.

Serveringstips
Sällskapsdryck, Äppelpaj, Baja-style fisktacos, Jerk chicken.

Övrigt
Skotska Craftbeer-pionjärerna BrewDogs uppvisning i hur man excellerar i humleanvändande utan att lägga alkoholhalt eller beska på anabola nivåer. Inspirerad av amerikanska Pale Ale och den saltstänkta kaliforniska kustlinjen längs Route 1. Surfarflum? Jepp. Uppfriskande? Dubbeljepp.

Hämta produktblad

 


BrewDog Jet Black Heart Oatmeal Milk Stout

Art. nummer: 1580
Storlek: 330 ml, Flaska
Varukategori: Öl, Porter & Stout, Torr Porter & Stout, Söt Porter & Stout
Smaktyp: Milk Stout
Sortiment: Fasta Sortimentet
Råvaror: Malt (Extra Pale, Crystal, Dark Crystal, Brown, Black, Highly Kilned, Flaked Oats, Wheat), Humle (Magnum, Sorachi Ace), Jäst, Vatten, Laktos
Alkoholhalt: 4,7%

Smakbeskrivning
Klart öl med en mörkbrun färg som drar åt svart och toppas av ett medelstort brunt skum. Len doft av kaffe och mjölkchoklad, vanilj och lite romrussin samt barr. Smaken är rostad och mjuk med kallt kaffe, kakao, svarta vinbär, citrus och barr. Medelstor till lättare kropp med mjuk kolsyra och len textur.

Serveringstips
Krabbullar med Dillmajonäs, Grillad Entrecôte, Brittisk Custard Tart med Svartvinbär och Muskot.

Övrigt
Redan 1875 kom patentombudet John Henry Johnson på idén att tillsätta laktos till öl, men det var först 1907 som det engelska bryggeriet Mackeson gjorde slag i saken. Att tillsätta laktos till öl ger en fylligare sötma och kropp till ölet då det är en sockerart som öljästen inte kan omvandla till alkohol.

Hämta produktblad

 


BrewDog Elvis Juice Grapefruit Infused IPA

Art. nummer: 88539
Storlek: 330 ml, burk
Varukategori: Öl, Ale Brittisk-Amerikansk, India Pale ale (IPA)
Smaktyp: India Pale Ale (IPA)
Sortiment: Beställningssortimentet
Råvaror: Malt (Cara, Extra Pale), Humle (Amarillo, Citra, Magnum, Mosaic, Simcoe), Grapefrukt, Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 6,5%

Smakbeskrivning
Klar och djupt bärnstensfärgad med ett smutsvitt poröst skum. Grapefruktkarameller och vingummin i doften tillsammans med grapefruktskal och barr. Smaken har en karamellsötma med lite maltiga drag av rågbröd som går över till beska grapefruktskal och frukter. Oljiga barr och grapefruktkärnor i avslutet med en beska på 40 IBU. Medelstor kropp, mjuk kolsyra och något oljig textur.

Serveringstips
Grön Thai curry med koriander och lime, Grapefruktsufflé, Mexikansk ceviche

Övrigt
Brewdog är en av pionjärerna inom hantverksöl och har snabbt gjort sig kända för sin innovativa fantasifulla stil med attityd och minst en glimt i ögat utan att för den skull ge avkall på kvaliteten. Deras sortiment består av ett fast utbud signaturprodukter men de har även fått mycket uppmärksamhet för de öl de brygger i limiterade upplagor där de tar ut svängarna ordentligt. Elvis Juice är exempelvis smaksatt med grapefrukt där de olika maltsorterna valts ut för att ge komplexitet och lyfta fram fruktigheten utan att låta den dominera. Beskan i öl mäts i IBU’s (International Bitterness Units). Elvis Juice har 40 IBU’s av 100.

Hämta produktblad

 


BrewDog Jack Hammer Ruthless India Pale Ale

Art. nummer: 88280
Storlek: 330 ml, burk
Varukategori: Öl, Ale Brittisk-Amerikansk, India Pale ale (IPA)
Smaktyp: India Pale ale (IPA)
Sortiment: Beställningssortimentet
Råvaror: Malt (Extra Pale), Humle (Centennial & Columbus, Torrhumling: Citra, Amarillo, Simcoe), Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 7,2%

Smakbeskrivning
Gyllene och aningens disig med ett fint fluffigt skum. Humlig doft med grapefrukt, apelsinmarmelad, stjärnfrukt och persikor. Ljus söt karamell och sockerkaka med en del oljiga barr. Smaken är söt och besk med en teoretisk beska på imponerande 200 IBU! Slutresultatet blir dock behagligt och drickbart och ljus söt marmeladig karamell blandar sig snyggt med diverse citrusfrukter och persikor och avslutar med barr och zest i eftersmaken. Medelstor till större kropp med mjuk kolsyra och oljig textur.

Serveringstips
Sockerkaka med ingefära och kanderad grapefrukt, Phall curry, Fläskburrito med habanero och mango chili-salsa

Övrigt
Jack Hammer är inte för den vekhjärtade och beskablyga. Humlad till, teoretiska, 200-plus IBU’s (International Bitterness Units), så alfasyra och lupulin står som stöl i backen.

Hämta produktblad

 


BrewDog 5AM Saint American Red Ale

Art. nummer: 1501
Storlek: 330 ml, flaska
Varukategori: Öl, Ale Brittisk-Amerikansk, Amber Ale
Smaktyp: Amber Ale
Sortiment: Fasta Sortimentet
Råvaror: Malt (Extra Pale, Caramalt, Munich, Crystal, Dark Crystal), Humle (Cascade, Amarillo, Nelson Sauvin, Simcoe, Ahtanum, Centennial), Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 5%

Smakbeskrivning
Brunröd färg med ett snyggt smutsvitt skum. Doften är maltig med karamell, toffee, röda bär, citrus och lite örter. Smaken är rejält torr med röda bär, äpplen och apelsinskal samt karamell med lite barr. Lättsam beska på 35 IBU. Medelstor till lättare kropp med mjuk kolsyra och en lätt textur.

Serveringstips
Ugnsbakat rågbröd med smält cheddar, Cheesecake med kiwitopping, Marockansk kyckling tagine.

Övrigt
Amber/Red Ale kännetecknas av sin koppar- till brunröda färg som inte alltid är helt klar. Stilen är normalt inte fruktig och inte heller särskilt påtagligt humlearomatisk utan mer tydligt maltig  med mellantydliga karamelliga toner. Humlesmaken och bitterheten är medium. Alltså inget snack om att de finns men de tar heller inte överdrivet stor plats. Smakens fyllighet går från medelfyllig till det litet fylligare. Dock måste sägas, om smakpreferensen är kommersiell, internationell lageröl är det här ”extra allt”.

Hämta produktblad

 


Vagabond Pale Ale Gluten Free Beer

Art. nummer: 88432
Storlek: 330 ml, flaska
Varukategori: Öl, Ale Brittisk-Amerikansk, American Pale Ale (APA)
Smaktyp: American Pale Ale (APA)
Sortiment: Beställningssortimentet
Råvaror: Malt (Cara, Crystal, Extra Pale), Humle (Amarillo, Centennial), Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 4,5%

Smakbeskrivning
Disig bärnstensfärg med ett medelstort smutsvitt skum. Doft av karamell toppad med fruktiga inslag av grapefrukt, apelsinkola och litchi samt barr och kåda. Smaken är halvtorr med karamell, citrus och barr. Frisk US-humle med drag av grapefrukt och apelsinskal med beska örter och barr samt lite halvmörkt bröd. Medelhög beska i avslutet. Medelstor till något lättare kropp med en mjuk kolsyra och oljig textur. 55 IBU.

Serveringstips
Hamburgare med cheddarost, Ramen med fläsk och vårlök, grillad frukt med grädde.

Övrigt
Glutenfri. Hur öl görs glutenfri finns utförligt beskrivet på Livsmedelsverkets och Systembolagets hemsidor. I korthet handlar det om jäsningsprocessen och jästiden. Under jäsningen bryter enzymer i jästsvamparna delvis ned glutenproteinerna i mindre fragment som kroppen kan hantera. Inget öl är helt glutenfritt men får kallas det om glutenhalten inte överstiger 20 mg per liter.


BrewDog Cocoa Psycho Russian Imperial Stout

Art. nummer: 89092
Storlek: 330 ml, flaska
Varukategori: Imperial porter och stout
Smaktyp: Russian Imperial Stout
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt: Extra Pale, Wheat, Dark Crystal, Smoked, Black, Roasted Barley. Humle: Cascade
Alkoholhalt: 10 %

Smakbeskrivning
Litet sluten till en början med tydliga rostade toner av kaffe och mörk bitter choklad, efter hand öppnar doften upp och ger nyanser av vaniljkex, torkade fikon och tjära. Doftintrycken kommer igen i smaken och kompletteras med litet mörk sirapssötma. Sötman, chokladbitterheten, kaffet och alkoholen möts och samspelar så att ingendera dominerar utan istället lämnar plats åt smånyanser, vaniljen och ekchipsen ger en hint påminnande om bourbon. IBU’s (International Bitterness Units) 85/100

Serveringstips
Till mörk chokladmousse eller istället för dessert, grön- eller blåmögelostar

Övrigt
Smaksatt med kaffebönor under kokningen och efter avslutad jäsning lagrad med rostade ekchips, vanilj och kakaokärnor. BrewDogs motto är ”Craft Beer For The People”, i detta fall är det kanske en sanning med modifikation. En sådan här smakbomb är inte för alla, inte ens för vana stout-drickare. En iskall stout är en utmärkt törstsläckare, inget snack om saken men det här är mer en brygd för meditation och stilla kontemplation.


BrewDog Tokyo* Intergalactic Stout

Art. nummer: 1558
Storlek: 330 ml, flaska
Smaktyp: Imperial porter och stout
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt: Extra Pale, Dark Crystal, Chocolate, Roast Barley. Humle: Galena, Chinook, First Gold
Alkoholhalt: 16.5 %

Smakbeskrivning
Mycket stor doft med tydlig karaktär av kaffe, choklad, karamell och tjära i förgrunden och toner av körsbär, russin och marsipan- påminnande om portvin i bakgrunden. Smakens första anslag är sött som av mörk sirap men snabbt tar rostade, maltiga toner av kaffe och choklad över. Smaken är mycket lång och vinös med bra, kvardröjande beska och varm alkoholton. IBU’s 85/100

Serveringstips
I lugn och ro, bekvämt tillbakalutad med en god bok eller bra platta.

Övrigt
Det här ger orden ”en stor stark” helt ny betydelse. Ungefär som BrewDog själva säger – Allt handlar om måttlighet. Allting med måtta. Den logiska följden av det är att du, då och då, måste ha överdrifter. Det här är ölen för de tillfällena. Bryggd med jasmin och tranbär för att ge maltigheten mer arom och därefter torrhumlad med hinkvis av deras favorithumlesorter. Avslutningsvis har ölen, på samma vis som en del viner, försiktigt lagrats med rostade ekchips