Ballast Point Brewing – Öl, USA

Ballast Point Brewing Company i San Diego grundades 1996 av Jack White och Yuseff Cherney, båda med en bakgrund som hembryggare. Namnet är hämtat från udden och den berömda fyren Ballast Point Light som markerat inloppet till San Diego Bay sedan 1500-talet.

Bryggeriet började i liten skala på baksidan av en hembryggarshop, och ölen fick snabbt ett positivt mottagande. 2004 blev det dags att bygga ett nytt brygghus för att möta efterfrågan. Med över 600 olika brygder på RateBeer.com och med ett 100-tal större utmärkelser har de med åren tagit den amerikanska craft beer-marknaden med storm. Framför allt med öl såsom Sculpin IPA, Calico Amber Ale, Longfin Lager och Victory at Sea Imperial Porter.

2015 köptes bryggeriet upp av distributionsföretaget Constellation Brands, vilket har gynnat fortsatt utbyggnad och expansion. Idag är Ballast Point Brewing Company Kaliforniens 4:e största ölproducent.

I vårt sortiment:


Ballast Point Sculpin India Pale Ale

Art. nummer: 89928
Storlek: 355 ml, Flaska
Varukategori: Ale Brittisk-Amerikansk stil
Smaktyp: India Pale Ale (IPA)
Sortiment: Fasta Sortimentet
Råvaror: Malt, Humle, Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 7%

Smakbeskrivning
Humlig doft och smak med karamell, småkakor, mineral, grapefrukt, aprikos och apelsin. Medelfyllig kropp och ett beskt avslut på 70 IBU med drag av barr och grapefruktzest.

Serveringstips
Kokosris, Jamaikansk Jerk Chicken, Tropisk Brödpudding

Övrigt
Sedan lanseringen 2006 har Sculpin växt till att bli ett av de mest ikoniska amerikanska västkustölen. Denna klassiska västkust-IPA humlas i fem omgångar och har tydliga drag av citrus, stenfrukt och ljus karamell och en medelstor kropp och en väl tilltagen beska. Detta har gjort ölet till en vinnare av otaliga priser och det har även kommit i fem specialversioner som Pineapple, Grapefruit, Mango, Habanero och Unfiltered.

Hämta produktblad

 


Ballast Point Manta Ray Double IPA

Art. nummer: 89820
Storlek: 355 ml, Flaska
Varukategori: Ale Brittisk-Amerikansk stil
Smaktyp: Imperial IPA
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, Humle, Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 8,5%

Smakbeskrivning
Humlearomatisk doft med mandariner, melon och tropik samt örter och barr. Medelstor kropp med humlig smak av grapefrukt, mandarin och tropik samt barr och örter och ljus malt. Viss sötma som leder mot ett torrt avslut med en lång beska på 70 IBU.

Serveringstips
Asiatiska kycklingvingar med salt och peppar, Crab Cake, Blåmögelost, Gruyère

Övrigt
Framtagen i Ballast Points experimentprogram R&D (Research & Development) och redan som testbrygd vann Manta Ray guld i 2016 års upplaga av tävlingen European Beer Star och 2017 vann den guld i kategorin Imperial/Double IPA på prestigefyllda Great American Beer Festival i Denver, Colorado. Med sina för stilen hyfsat modesta 8,5% kan det här ölet, likt en mantarocka, smyga sig på en.

Hämta produktblad

 


Ballast Point Fathom IPA

Art. nummer: 82816
Storlek: 355 ml, Flaska
Varukategori: Ale Brittisk-Amerikansk stil
Smaktyp: India Pale Ale (IPA)
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, Humle, Jäst, Vatten
Alkoholhalt: 6%

Smakbeskrivning
Ballast Point Fathom IPA har en krispig och ren profil med en ton av malt på ytan och en ocean av humle på djupet, med framträdande toner av apelsinskal och tallbarr. Med skiftet till den lägre alkoholhalten 6% följer Fathom IPA trenden för mer lättdruckna ipor, men inte utan komplexitet.

Serveringstips
Rökt mozarella- och tomatsallad, halstrad tonfisk med tryffelravioli, vaniljglass med granskott och ingefära samt mimolettost och krabbsandwich.

Övrigt
Hösten 2017 introducerade Ballast Point sin nya, stora året runt-IPA vid Great American Beer Festival – nu finns den även i Sverige! Fathom IPA är Ballast Point Brewings friska och lättillgängliga tolkning av signaturstilen West Coast IPA. Med ikoniska Sculpin IPA och en handfull fler succéer har man varit med om att forma den världsberömda ölstilen. Nu tar man steget till en både djup och lättdrucken IPA.

Hämta produktblad

 


Ballast Point Victory at Sea Imperial Porter

Art. nummer: 89309
Storlek: 355 ml, Flaska
Varukategori: Öl, Porter & Stout
Smaktyp: Imperial Porter
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, humle, jäst, vatten, vanilj, kaffe
Alkoholhalt: 10%

Smakbeskrivning
Grumligt mörkbrun till svart med ett brunt kort skum. Söt rostad doft med tydliga drag av kaffe och söt vanilj men även lite lakrits och piptobak. Smaken är halvsöt med sött kallt kaffe, vanilj, lakrits, mörk choklad och ett rejält knippe malört och barr. Hög beska. Stor kropp med mjuk kolsyra och en oljig tjock textur.

Serveringstips
Pulled Pork Sandwich, Kyckling Mole, Chokladtårta

Övrigt
Inför uppkomsten av Victory at Sea arbetade Ballast Point tillsammans med lokala rosteriet Caffè Calabria för att hitta exakt rätt bönor och rostning som skulle passa ölet. Till varje pint tillsätts ¾ ounce (nästan 5 ml) kallbryggt kaffe.


Ballast Point Mango Even Keel Session IPA

Art. nummer: 89513
Storlek: 355 ml, Burk
Varukategori: Ale Brittisk-Amerikansk Stil
Smaktyp: Session IPA
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, humle, jäst, vatten och naturligt mangoarom
Alkoholhalt: 3,8%

Smakbeskrivning
Fruktig och blommig humlearomatisk doft med stor betoning på mango men även citrus och persika. Viss sötma med något karamellig malt som går över till en uppfriskande tropisk fruktmix med betoning på mango och citrus. Torrt avslut med en beska på 40 IBU. Medelstor till lättare kropp.

Serveringstips
Vaniljglass, Mango- och guldmakrillceviche, Stiltonost

Övrigt
Session IPA är som namnet antyder tänkt att kunna leverera den intensiva humlesmaken hos en IPA trots en lättsammare alkoholhalt som oftast sträcker sig mellan 3,2-4,6%. Öl med låg alkoholhalt må inte vara en nyhet i sig men just den här stilen med sitt tydliga drag av amerikansk blommig och fruktig humle började dyka upp runt 2010 som en motreaktion mot de för tiden allt mer alkoholstarka ölen.Här har man även valt att förstärka fruktigheten med naturligt mangoarom.