Anchor Brewing – Öl, USA

Anchor Brewing Company kan spåras tillbaka ända till guldrushens dagar. År 1854 grundades ett bryggeri som vid ägarbyte 1896 fick namnet Anchor – det har sedan dess flyttat 6 gånger, oftast på grund av jordbävningar och bränder. Fortfarande är bryggeriet småskaligt och med sina traditionella metoder och vackra kopparpannor nästan ett arbetande museum.

I vårt sortiment:


Anchor Steam Beer

Art. nummer: 1575
Storlek: 355 ml, flaska
Varukategori: Mellanmörk lager
Smaktyp: Steam Beer/California Common
Sortiment: Fast sortiment
Råvaror: Malt, humle, jäst & vatten
Alkoholhalt: 4,8%

Smakbeskrivning:
Gyllene bärnstensfärgat med ett lätt dis och mjukt vitt skum. Aningen söt brödigt maltig doft med drag av sirapslimpa och mandel. Lätt fruktighet med en ton av apelsinmarmelad samt örter och mineral. Medelfyllig smak med ljus karamell och knäckebröd, gnuttan persika och apelsin med lite grädde. Avslutar med en lättsam men stabil beska med drag av örter och barr. Mjuk kolsyra.

Serveringstips:
Fish n Chips, Örtbakad Kyckling, Isterband med Dillstuvad Potatis.

Övrigt:
Anchor Steam är ett historiskt öl som bryggdes så tidigt som 1896 första gången. Ölstilen California Common, eller “Steam Beer” som den också kallades, var under guldrushen ett populärt vardagsöl. Anchor Steam är idag arketypen för stilen som bryggs med en enkel maltkomposition av ljus malt med lite karamellmallt samt en tydlig men inte överskuggande humlekaraktär. Ölet får sedan jäsa i öppna kar med en lagerjäst vid en något högre temperatur än vad som annars är brukligt vid just lagerbryggning. Uttrycket “Steam Beer” kommer troligtvis från att bryggerierna på den tiden lät ölen jäsa uppe på taken för att låta det svala kustklimatet kyla ner jäsprocessen kvällsvis. Detta skapade då ånga.


Anchor Liberty Ale

Art. nummer: 1593
Storlek: 355 ml, flaska
Varukategori: Ale Brittisk & Amerikansk Stil
Smaktyp: India Pale Ale (IPA)
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, humle, jäst & vatten
Alkoholhalt: 5,9%

Smakbeskrivning:
Klar gyllenorange färg med ett snyggt smutsvitt skum. Doften är humligt fruktig och lite kryddig med drag av apelsin, persika och svart té med maltiga inslag av knäckebröd och karamell. Smaken har viss sötma av karamell, mandarin och apelsinmarmelad, halm, svart te och tallbarr. Medel till hög télik beska. Torrt avslut. Medelstor kropp, mjukkolsyra och lätt oljig textur.

Serveringstips:
Entrecôte, Burritos, Hamburgare,

Övrigt:
Anchor Liberty Ale är ett av vår tids mest betydelsefulla öl. När det bryggdes första gången 1975 var det det första ölet sedan förbudstiden att bryggas med så pass mycket humle samt den då nya spännande cascadehumlen. Liberty Ale var startskottet till den humletrend vi ser idag.


Anchor Porter

Art. nummer: 89091
Storlek: 355 ml, flaska
Varukategori: Porter & Stout
Smaktyp: Dry Stout
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, humle, jäst & vatten
Alkoholhalt: 5,6%

Smakbeskrivning:
Svart färg med lite rödbruna strimmor där ljuset lyckas tränga igenom och toppad med ett stort vackert gräddigt brunt skum. Rostat maltig doft med mjölkchoklad, kaffe, rödvinssky, druvjuice och plommon samt en gnutta barr. Smaken är rostad och bara nästan bränd med kakao, kaffe, mörk syrlig frukt, trä och lite lakrits. Rostat bitter eftersmak. Medelstor kropp med mjuk kolsyra och en krämig textur.

Serveringstips:
Ostron, Revbensspjäll, BBQ, Grönmögelost, Chokladkaka med Svartvinbär

Övrigt:
Även med sin porter var Anchor och Fritz Maytag först att brygga stilen efter förbudstiden. När den lanserades 1972 var det ett underjäst öl men idag är den överjäst.


Anchor Coffee Porter

Art. nummer: 11547
Storlek: 355 ml, flaska
Varukategori: Porter & Stout
Smaktyp: Dry Stout
Sortiment: Små partier
Råvaror: Malt, humle, jäst & vatten
Alkoholhalt: 6,7%


Anchor California Lager

Art. nummer: 89823
Storlek: 355 ml, flaska
Varukategori: Ljus lager
Smaktyp: Craft Lager
Sortiment: Beställningssortiment
Råvaror: Malt, humle, jäst & vatten
Alkoholhalt: 4,9%

Smakbeskrivning:
Ljust bärnstensfärgad/gyllene med ett lätt dis och ett mjukt vitt skum. Doften bjuder på sött halvmörkt bröd med en lätt blommig fruktighet samt gräs och mineral. Smaken är fylligt maltig med bröd, gräs, mineral och gnuttan persika, citrus och grädde. Mjuk men stabil beska i avslutet.
Medelstor kropp med mjuk kolsyra.

Serveringstips:
Hot Dogs, Sill & Färskpotatis, Hamburgare, Friterad Kyckling

Övrigt:
Anchors Californa Lager är en återskapning av det första moderna kaliforniska lagerölet som bryggdes av det lilla bryggeriet Boca under guldrushens dagar 1876. En gyllene helmaltslager kryddad med clusterhumle, som vid den tiden var den mest använda humlen i Kalifornien, samt jäst med Anchors egna lagerjäst.


Anchor Christmas Ale

Art. nummer: 11390/89636
Storlek: 355/1500 ml, flaska
Varukategori: Mörk Ale
Smaktyp: Christmas Ale
Sortiment: Julöl/Beställningssortiment
Råvaror: Malt, humle, kryddor, jäst & vatten
Alkoholhalt: 6,5%

Smakbeskrivning (2016)
Nyanserad doft med inslag av russin, choklad, mörk sirap, kardemumma och apelsin.

Serveringstips
Smakrika husmanskosträtter, burgare med bacon och rökt cheddarost, på julbordet hellre till det småvarma än sillen

Övrigt
Receptet till Anchor Brewings legendariska julöl är hemligt men uttänkt med tanke på helgerna och skiljer sig som alltid litet från tidigare år. Även om det varierar kan man lita på att Anchor är sin husstil trogen. Välgjord smakrik öl där harmoni, balans och nyansrikedom är främsta kännetecken. Inget extremt, ingen chockverkan, bara gott. Christmas Ale bryggs juli till augusti och finns till försäljning endast från början av november till mitten av januari varje år. Den begränsade upplagan och lagringsdugligheten har gjort Christmas Ale till ett eftertraktat samlarobjekt. Precis som Anchor byter recept varje år byter de även jul-träd på etiketten.